L’exèrcit dels Estats Units admet el col·lapse en vint anys

Versión en castellano aquí

L’exèrcit dels Estats units ha reconegut de forma inequívoca l’existència del canvi climàtic en un informe publicat al novembre de 2019. Tot i el negacionisme del president Trump, aquest informe afirma: “El canvi climàtic no tan sols és real, sinó que va camí d’una catàstrofe sense precedents que podria conduir al col·lapse total de la societat nord-americana”. Com era d’esperar l’informe no analitza les causes del canvi climàtic, ni en planteja solucions estructurals, simplement el té en compte i planteja reforçar l’exèrcit per poder intervenir en les condicions d’inestabilitat que es generaran.

L’informe estableix tres sectors estratègics que es troben a una situació crítica i podrien col·lapsar: els aliments, l’aigua i l’energia. Recomana l’expansió permanent dels exèrcits, tant dins com fora del territori nord americà per tal de controlar aquests sectors. Per la gravetat de la situació adverteix també que el propi exèrcit podria col·lapsar amb menys de 20 anys si no es fan reformes de forma urgent.

L’informe analitza tant el context nacional com internacional. A nivell nacional, planteja uns Estats Units caòtics per diversos motius. Entre els quals destaca les migracions internes, l’afectació als sistemes naturals i la vulnerabilitat del sistema elèctric (que podria col·lapsar).

Veu com estratègic poder controlar l’àrtic pels nous pous de petroli que s’hi poden obrir. També destaca el conflicte per l’escassetat d’aigua com un risc a curt terme que generarà disturbis i inestabilitat política (pel 2030 preveu que un terç de la població mundial viurà a regions amb escassetat d’aigua).

L’informe descriu el sistema alimentari mundial com cada vegada més pertorbat pels ràpids cicles de gelades a la primavera i a la tardor, la degradació del sòl, l’esgotament dels aqüífers, la intensificació de la propagació de plagues i malalties agrícoles.

Article de Premsa en català que en parla

Article de la revista 15-15-15 (en castellà)
Descarregar-se l’informe complert aquí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *