Seccions

Versión en castellano aquí

EL CAPITAL

Capital dur – Causants i beneficiaris del desastre

Tot i que les proves científiques estan augmentant constantment i la urgència és cada cop més evident, la majoria dels poders econòmics i polítics no renuncien als seus privilegis i beneficis a costa de la resta de la humanitat. També, n’hi ha qui juga a diverses lligues, com per exemple Endesa: el màxim contaminador de l’Estat espanyol i principal patrocinador de la cimera mundial sobre el clima celebrada recentment a Madrid.

A mesura que s’estan aguditzant i multiplicant les crisis del sistema capitalista, els sectors més reaccionaris del negacionisme estan compartint i fomentant ideologies i moviments racistes, classistes i patriarcals.

Exposarem les pràctiques més criminals d’aquestes fraccions i sectors. També en farem ressò dels projectes de geoenginyeria climàtica promoguts pels mateixos cercles.

Capital tou – Capitalisme verd i Green New Deal

Transitar cap a la descarbonització de la societat industrial per evitar el col·lapse del planeta és la gran promesa de les institucions polítiques multilaterals, dels polítics del centreesquerra, així com dels sectors més “postindustrials” del capitalisme global. Així i tot, la cimera de Madrid ha tornat a evidenciar la poca voluntat política per convertir aquesta promesa en realitat.

Però la manca de voluntat política és només una part del problema. El cas és que la transició cap a una economia basada en energies renovables és físicament impossible sense una transformació radical de les pautes econòmiques, socials i culturals de les societats industrials. Els últims trenta anys han demostrat que no hi podrà haver un desenvolupament sostenible sense un decreixement generalitzat de l’economia capitalista i sense una redistribució de la riquesa mundial que ara està en mans d’una minúscula minoria.

En aquest apartat intentarem – doncs – desfer la cortina de fum muntada entorn de les promeses del capitalisme verd i del Green New Deal assenyalant les fal·làcies i veient quins elements ens podrien servir en els camins cap a nous horitzons de vida.

EVIDÈNCIES DEL DESASTRE

Encara són moltes les que no coneixen la problemàtica. Aquest apartat recull les evidènEncara són moltes les que no coneixen la problemàtica. Aquest apartat recull les evidències científiques així com informes de les elits (exèrcits, Estats, empreses) que no poden ser titllats d’ecologistes radicals i que són una evidència més del desastre.

LES LLUITES PER LA VIDA

Construcció d’autonomia

La vida vol viure i s’organitza per construir vides vivibles. Aquesta categoria vol ser un lloc de trobada virtual de les molt variades tendències que porten un altre món als seus cors i caps: l’eco-feminisme, l’agroecologia, les sobiranies – alimentaria, energètica…-, les ZADs (Zones a defendre – com per exemple els terrenys amenaçats per la construcció de l’aeroport de Nantes a França), l’urbanisme ecològic, etc.

No passaran!

La vida vol viure i es defensa per fer-ho. En aquest apartat recollim les resistències als embats del capital que van creixent en la mesura que creixen les seves crisis. El 2019 ja ha oferit un ric mostrari de revoltes populars: des del moviment de les armilles grogues a França a les lluites insurreccionals a Xile i Equador, passant per Algèria, Líban, l’Iran i altres països orientals. Sense oblidar exemples de casa nostra com les dones de Lloret i Blanes i la seva lluita valenta contra la construcció d’una autovia o l’incipient moviment contra l’emergència climàtica.

Racó de pensar

Al pot petit hi ha la bona confitura.

Frases i pensaments,

curtes i sense miraments.