Enllaços a altres mirades crítiques sobre la gestió del coronavirus

Versión en castellano aquí

A continuació presentem un seguit d’articles escrits per investigadors, periodistes, científics i professionals de la sanitat. Els publiquem per les seves crítiques fundades envers els relats oficials sobre les causes del coronavirus i les maneres de combatre-ho, sense estar necessàriament d’acord amb totes les seves apreciacions.

Sobre els orígens del virus

Ja se sap – i no precisament pels grans mitjans de comunicació – que l’aparició del coronavirus no ha sigut un fet aïllat ni casual, sinó el resultat directe de la penetració de la civilització capitalista i de la seva agricultura als racons més aïllats del planeta. Aquesta circumstància implica que les epidèmies estaran a l’ordre del dia fins que no hagem canviat radicalment les maneres actuals de produir, consumir i viure. A continuació van tres articles que examinen la problemàtica des d’angles diferents.

Causalidad de la pandemia, cualidad de la catástrofe

El text ofereix un repàs de la literatura científica més important sobre el tema.

https://www.eldiario.es/interferencias/causalidad-pandemia-cualidad-catastrofe_132_1103363.html

“El negocio agroalimentario pondría en riesgo millones de vidas.”

Entrevista amb el conegut biòleg evolutiu, Rob Wallace, de finals de març.

https://www.sinpermiso.info/textos/el-negocio-agroalimentario-pondria-en-riesgo-millones-de-vidas-entrevista-a-rob-wallace

La ONU certifica que las mismas agresiones ambientales detrás del cambio climático causan pandemias como la COVID-19

Fins i tot el Panel Intergubernamental de Biodiversidad de Naciones Unidas (IPBES) ha arribat a la conclusió que no hi haurà més remei que crear una nova relació entre els humans i la natura si volem evitar noves pandèmies.

https://www.eldiario.es/sociedad/onu-certifica-agresiones-ambientales-detras-cambio-climatico-causan-pandemias-covid-19_1_6371325.html

La crisi sanitària

La segona onada de la pandèmia ha evidenciat la manca de previsió dels responsables de la sanitat pública. Ni tan sols han augmentat les capacitats sanitàries (tret de l’adquisició de determinat instrumental mèdic), tot i que estaven conscients de l’elevada probabilitat d’un rebrot a la tardor/hivern. Ans el contrari: tornen a carregar tota la responsabilitat al personal sanitari que ja està treballant vuit meses en unes condicions d’extrema duresa.

La falta de inversión y la precariedad están detrás de la escasez de médicos de Atención Primaria

L’article descriu el desmantellament sistemàtic de l’Atenció Primària i les seves conseqüències dramàtiques.

https://www.eldiario.es/sociedad/falta-inversion-precariedad-detras-escasez-medicos-atencion-primaria_1_6238376.html

LA SALUD COMO PROCESO: carta de una enfermera familiar y comunitaria

La carta escrita des de les entranyes de la sanitat pública mostra amb claredat que la crisi sanitària és sistèmica i, per tant, va molt més enllà de unes retallades o saturacions puntuals. Cal anar a les arrels dels processos que ens emmalalteixen.

Implicacions socials de la gestió de la crisi

S’està fent cada vegada més evident que l’impacte del virus i la repercussió de les mesures de contenció dictades pels governs tenen un vessant classista molt marcat. A continuació van unes aportacions que demostren aquests fets.

Cartografia de l’empobriment a Catalunya

Els dos articles següents elaborats per periodistes d’El Critic presenten un mapa detallat de les desigualtats dins del territori català.

https://www.elcritic.cat/opinio/sergi-picazo/el-coronavirus-probablement-deixara-mes-pobres-que-morts-54038 / https://www.elcritic.cat/dades/mapa-de-la-covid-19-a-catalunya-barri-a-barri-69235

“Hay una mirada miope que culpa de los contagios a la responsabilidad individual, cuando el origen está en la pobreza”

Interviu a Joan Benach on l’investigador en salud pública de la UPF ressalta, entre altres coses, les importants deficiències dels sistemes de salut pública espanyol i català.

https://ctxt.es/es/20201001/Politica/33862/Elia-Pons-entrevista-Joan-Benach-sistema-nacional-salud-inversion-primaria-coronavirus.htm

Black Rock i els tests ràpids

Al principi de la crisi ja hi va haver l’escàndol dels subministraments fallits de les mascaretes i dels PCRs defectuosos. El mes de setembre el govern de la comunitat de Madrid va proveir una altra mostra de la ineptitud i del nepotisme de la classe política.

https://ctxt.es/es/20200901/Politica/33492/isabel-diaz-ayuso-test-de-antigenos-covid19-abbott-blackrock.htm

Contra l’epidèmia de la por i els oracles dels experts del règim

Ús de mascaretes

L’obligatorietat de la utilització de les mascaretes és un dels elements claus de l’estratègia de contenció institucional. Per sostenir l’estratègia de la por seria útil, en canvi la seva eficàcia mèdica és bastant dubtosa.

https://www.vilaweb.cat/noticies/les-mascares-molt-poca-evidencia-per-a-sostenir-tanta-superbia-moralitzant/

L’epidèmia de la por al coronavirus o la fi de la medicina científica

El reconegut catedràtic, metge i exresponsable de serveis d’immunologia, Antonio Arnaiz Villena, exposa els seus dubtes sobre les justificacions científiques de les mesures adoptades per combatre l’epidèmia.

Amb la covid-19, han jugat amb la por per aturar-ho tot

Interviu amb Cristina Sánchez Miret en la qual la doctora en sociologia de la Universitat de Girona repassa els nombrosos errors comesos pels responsables polítics durant la crisi. Errors que no només han agreujat els efectes de l’epidèmia sinó estan creant una crispació en la població que podria anar a més en qualsevol moment.

https://www.vilaweb.cat/noticies/cristina-sanchez-miret-entrevista-covid-pandemia/

El mite de la reinfecció

A mitjans de desembre del 2020 més del 10 % de la població de l’Estat espanyol ja ha passat el coronavirus. En principi, aquestes persones estarien immunitzades i podrien estar lliures de la por a la malaltia. Però passa tot el contrari: sense cap evidència científica les autoritats sanitàries han difós la faula que la immunització es limita a tres mesos. El cert és, en tot el món hi ha molt poques persones reinfectades, a l’Estat espanyol només hi ha una.

https://www.vilaweb.cat/noticies/calvari-superar-coronavirus-dues-vegades-reinfectat/

Mirades divergents sobre les vacunes

La vacunació generalitzada de la població és presentada com a panacea per a sortir de la crisi del coronavirus. Mitja dotzena de farmacèutiques s’han bolcat en una carrera desenfrenada per a ser el primer a poder mercantilitzar el seu vaccí. Compten per a això amb el suport econòmic i polític de les administracions públiques. Oferim una petita mostra de mirades crítiques que evidencien que no tot és or el que rellueix.

Els governs una vegada més als peus de les multinacionals farmacèutiques

Nota de premsa del Sindicato Asambleario de Sanidad que il·lustra – i documenta – la subordinació dels interessos públics al lucre privat. Canvia el nom de la farmacèutica que encapçala la carrera per al vaccí però no la seva manera de córrer.

https://www.sasmadrid.org/index.php/noticias/3046-las-vacunas-contra-la-covid-19-los-gobiernos-una-vez-mas-a-los-pies-de-las-multinacionales-farmaceuticas-11-09-2020

Scientific Freedom

Blog del Peter C. Gøtzsche, metge, investigador i professor universitari danès, conegut per les seves crítiques dels mètodes de la indústria farmacèutica.

https://www.scientificfreedom.dk/news/

Les vacunes, a debat

Intervenció de Teresa Forcades, en el col·loqui homònim, celebrat el 30 octubre de 2017 a Palamós.

El fabulós negoci de les vacunes contra la covid-19

Aquest article de recerca de la Directa assenyala els beneficiaris principals de l’aposta per la vacunació generalitzada de la població.

Omissions i mentides de Pfizer & Cia.

En aquesta entrevista televisiva, Joan Ramon Laporte – professor emèrit de farmacologia de la UAB i cofundador de l’Institut Català de Farmacologia – explica alguns dels efectes adversos de les fabuloses vacunes contra la Covid, així com altres omissions comeses per farmacèutiques com Pfizer i Moderna en complicitat amb les autoritats sanitàries nacionals i internacionals.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/planta-baixa/joan-ramon-laporte-es-deforma-la-informacio-quan-es-parla-del-90-deficacia-pero-no-dels-efectes-indesitjats/video/6073528/

Reflexions durant la primera onada: Sopa de Wuhan

Per si encara no coneixeu aquesta recopilació d’articles interessants que es va editar durant la primera onada del coronavirus

https://www.elextremosur.com/files/content/23/23684/sopa-de-wuhan.pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *